Tuesday, February 15, 2011

Sarawak Tok..

Actually terjumpa pics ni kat pc office ni..Sambil menunggu the next outstation bolehla update blog ni..hehe. This time around the place was Kuching, Sarawak. Kat Kuching ni aku suka mkn 2 jenis makanan - 1) mee kolok, 2) Laksa sarawak..

Tp entry ni bukan nak cite pasal makanan pun. Sj nak kongsi beberapa gambar yg xseberapa ni. Enjoy!


 Ni la hotel yang selalu aku booking bila stay kat Kuching. Xdela best sangat. Member pernah la mengamuk kat cafe hotel ni sebab makanan dah abes pastu diorang wat bodo je xreti nk refill. Tp price hotel ni affordable la untuk location dia yg memang strategik..Betul-betul depan waterfront. Hotel lain yg kat area waterfront harga dia mmg superb la..Area waterfront ni banyak kedai kraftangan. Tapi kedai slalu tutup awal. Dlm kul 6pm dh tutup semua. Mmg slalu xde nk beli pape so decide nk g seberang naik tambang lah..

 Ha ni la dia cara nak g seberang Petrajaya selain jln darat..Dekat je tapi orang kata kat sungai ni ada buaya. Tp nak naik punye pasal redah je la...Tambang dia yang best. Suka hati korang la nk letak berapa pun. Orang2 kat sana aku tgk letak 10sen, 20 sen je. Lgpun pakcik yang mendayung ni bukan mendayung sgt pun, pakai enjin sangkut gak.. Tp sebab mcm kesian kat pakcik ni bgla la rm2..xbnyk mana pun..huhu

 Dh sampai sini nk wat ape plak ek? Tanye la orang apa yg best kat sini so end up kat kedai kek Lapis Dayang Salhah..Glamer gak tempat ni, ramai yg dtg. Berkoyan-koyan org membeli kek lapis ni..

 Ni front door dia..tempat ni mcm tersorok sket. tp senang nk jumpe..Follow je orang lalu lalang kat sini. Mesti diorang pun nk g sini beli kek lapis..haha confident je..

 Ada banyak jenis kek lapis jual kat sini..Price range dr rm 10 sampai ke rm 50..Tp yang melambak kat luar ni rm 10 je..Actually kate org sini, kek lapis yg rm 10 ni murahan punye, untuk bg jiran2 je. Kalu nk beli untuk makan sendiri g la beli yang pakai buttercup..Diorang suggest g kat kedai kek lapis yang kat Satok tu. Nama kedai tu kek lapis sarawak Di Wanie..mmg lain la rasanye..

 ha yg ni antara lain tarikan kat Sarawak..g kat Pasar Serikin. Pasar ni letaknya kat sempadan Sarawak ngan Kalimantan. ni kira mcm padang Besar or Bkt Kayu Hitam la..panjang gak pasar ni kalu jalan sampai hujung lepas la kat Kalimantan tu.

 Mcm2 ada kat sini. Tp yg standard ada setiap kedai Telekung, Kain Baju ngan jaket..kat area depan pasar ni ada la tikar sarawak..murah gak la tp nk bawak balik kena pos la.

 Balik daripada pasar serikin singgah jap kat Gua Angin kat area Bau. Nak masuk gua ni kena bayar rm2 kalu xsilap.

 ha ni la keadaan kat dalam..GELAP..kalu korang xde torchlight, lupakanla hasrat nak masuk sini. pegang taik kelawar je la jawabnya. xde apepun kat sini cuma gua ni dpt nama dia sbb gua ni dulu laluan angin..Org yg jaga gua ni kata dulu siap ada bunyi angin lalu kat gua ni. tp skang dh xde sbb one of tempat laluan angin tu dh tertutup.

 Next station please!! Pasar Tamu kat Satok..pasar ni tempat org2 kg area Sarawak ni jual hasil2 hutan, sayur dll. Mcm pasar kat semenanjung tu gak. cuma kat sini ada la brg2 kayu hutan sarawak & ikan terubuk masin! benda wajib kat Sarawak ni.

 Harga dia ikut saiz..tp xpernah beli pun..(dpt free slalu kot..hahaha)

 Ada part kat pasar ni tempat diorang wat ikan terubuk masin ni.. sempat la p tgk. Style gak cara diorang potong ikan ni buang isi pastu letak sekilo garam!

 Agak mcm dh penat gak seharian berjalan kat Kuching ni..time to go home..ada la beli brg2 sket dr tempat yg dh g kat atas td..2 my wife "kamek sayang gilak ngan kitak" hehe..tu je la yg aku tau..waiting 4 the next visit tp xtau la bila lg..next time akan try g tempat lain plak. - si DIA

2 comments:

  1. pr0ud t0 be sarawakian.. :) free t0 share b0ut swk

    ReplyDelete